Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Tenis de câmp
powered by BenQ
ATP Madrid: Mergea nu își face castele în Spania, le cucerește!Dragoș Savu / Mediafax Foto
10 Mai 2015

ATP Madrid: Mergea nu își face castele în Spania, le cucerește!

Între expresia clasică ce descrie visele irealizabile și planurile fantastice la transpunerea lor în realitate legătura este făcută astăzi de Florin Mergea, cel care în urmă cu câțiva ani renunțase la ideea de performanță. Datorită suportului pe care îl găsește în soția sa și în antrenorul său Alexandru Pop-Moldovan, Florin a crescut constant în timp, făcând cu răbdare pași mici și astăzi culege fructele muncii sale: împreună cu indianul Rohan Bopanna a ridicat deasupra capului premiul învingătorilor probei de dublu a turneului Mutua Madrid Open, înmânat de patronul turneului, Ion Țiriac.

Meciul nu a fost o simplă plimbare în parc, ci a fost însoțit de tensiunea unei finale de turneu Masters 1000. Bopanna servește primul în meci și face un ghem alb cu contribuția lui Florin alert la fileu pe retururile înalte ale adversarilor. Urmează Zimonjic la serviciu, Rohan îl surprinde pe Matkowski cu retururi pe corp, iar Florin returnează perfect între pentru o reluare dificilă în aut cu care se încheie primul break. Craioveanul arată că știe să servească bine, obligându-i pe adversari să îi ofere mingi ușoare la fileu lui Rohan și astfel ghemul 3 pare o simplă formalitate. În continuare, Matkowski are probleme cu serviciul pe început de ghem, iar backhand-ul lui Rohan este devastator. Polonezul  își calibrează loviturile și cu ajutorul lor reintră în ghem, iar punctul decisiv este pierdut pe returul indianului și distanța la ghemuri scade. Cu Bopanna din nou la serviciu, Florin își pune în valoare jocul la fileu și cei doi iau conducerea cu 4-1 în set. Sârbul dă replica pe propriul serviciu și scorul se strânge din nou, însă Mergea păstrează agresivitatea și la serviciu și în retururi, ceea ce îi apropie la doar un ghem de primul set. În ghemul 8 Florin are un lob la retur ce îl pune într-o poziție incomodă pe polonez, apoi o intercepție neinspirată a lui Zimonjic duce scorul la 0-30. Florin plasează un forehand ”down the line” și perechea româno-indiană are trei mingi de set. Două sunt anulate, dar Bopanna conduce bine punctul următor forțându-l pe Matkowski să returneze prea lung. Primul set este al lor și au avantajul de a intra în actul secund la serviciu.

Rohan își surprinde adversarii cu servicii variate – wide sau cu kick, în forță sau plasate – și primul ghem este încheiat rapid în favoarea sa și a lui Florin. De partea cealaltă, serviciul lui Matkowski este mult mai bine jucat ca în primul set și tabela indică 1-1. Primul serviciu se încăpățânează să nu îi intre lui Florin, iar acest lucru este speculat de adversari, care fac primul lor break al partidei. Zimonjic ezită și la serviciu și la retur, Bopanna are un backhand ce îl surprinde nepregătit pe Matkowski și un punct pe forehand-ul lui Florin aduce rebreak-ul. Indianul face diferența cu doi ași în ghemul 5, unul dintre ei fiind chiar punctul decisiv al jocului, apoi pe serviciul polonezului Florin și Rohan ajung de la 40-0 la punct decisiv după două retururi de manual și un punct la fileu dictat de indian. Matkowski salvează situația cu un serviciu perfect și Florin preia ștafeta, servind perfect și trecând în dreptul lor pe tabelă un nou ghem alb. În parametri, perechea româno-indiană este preocupată să pună presiune pe serviciul lui Zimonjic, însă locul 5 mondial își justifică poziția în clasament chiar dacă face o dublă greșeală. Asul este și în meniul lui Rohan, cu două astfel de reușite și un stop vole de rever a lui Florin scorul devine 5-4 și devine capital pentru Matkowski de a nu comite greșeli. Nu o face și presiunea se mută acum pe umerii lui Florin, care nu greșește nici la serviciu, nici la retur și arată siguranță încheind ghemul alb cu un as. Zimonjic servește pentru a rămâne în meci, Florin taxează indeciziile adversarilor, dar nu ajunge pentru a stăvili venirea la fileu a perechii sârbo-poloneze. Tiebreak-ul începe cu punct pe serviciul lui Rohan, apoi indianul îl surprinde pe Zimonjic cu un rever blocat pe lung de linie ce aduce primul minibreak. Florin nu ia prizonieri pe propriul serviciu și duce scorul la 4-1. Banda fileului nu este de partea lui Rohan, apoi un serviciu bun al sârbului strânge scorul la 4-3. Bopanna pierde ambele servicii, apoi Matkowski face 6-4 cu un as. Aflați cu spatele la zid, Florin și Rohan fac un punct senzațional și rămân în joc, dar Mergea face o dublă greșeală și decizia în meci se amână pentru supertiebreak.

Matkowski ratează un smash, apoi Rohan servește perfect de la 1-0 și tabela indică 3-0. Pe serviciile lui Matkowski ambii echipieri ai perechii sârbo-poloneze trimit mingea în fileu și scorul devine 5-0. Florin plasează perfect un serviciu ce nu poate fi contracarat de polonez și tabela indică un incredibil 6-0. Adversarii revin la 6-3, apoi 7-4 pe o intervenție a polonezului la returul lui Florin. 7-6 după serviciile lui Matkowski și un backhand scăpat de Florin egalează tabela, dar un servicu slice al craioveanului îl păcălește pe Zimonjic și rămânem în avantaj. Sârbul își face serviciile și trec în avantaj, la fel ca și Bopanna și astfel apare prima minge de meci, convertită pe un retur lung al lui Matkowski.

Mâinile ridicate în sus pentru celebrarea victoriei pentru Florin și Rohan după o oră și jumătate de joc tensionat când tabela indica 6-2, 6-7 (5), 11-9. Cea mai importantă victorie din palmaresul lui Florin îi aduce și un premiu pe măsură: 1.000 de puncte de clasament și un cec de 247.560 EUR pe care îl va împărți cu partenerul său.

Alte știri din Tenis de câmp