Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Click aici pentru a afla mai multe detalii. ascunde mesajul
Site-ul sporturilor din România
Fotbal
30 de ani de la finala de la SevillaRăzvan Păsărică / SportPictures.eu
07 Mai 2016

30 de ani de la finala de la Sevilla

Astăzi se împlinesc 30 de ani de la cel mai important moment din istoria fotbalului românesc, cucerirea Cupei Campionilor Europeni de către echipa de fotbal Steaua București, eveniment rămas unic ca performanță și celebrat an de an așa cum se cuvine pentru a onora efortul sportiv al unei generații de excepție.

La 7 mai 1986, pe stadionul ”Ramon Sanchez Pizjuan” din Sevilla, în fața regelui Juan Carlos al Spaniei, Steaua învingea cu 2-0 după executarea loviturilor de departajare pe FC Barcelona. Pentru Steaua au transformat Lăcătuș și Balint, iar Duckadam a intrat și el în istorie după ce a apărat patru penalty-uri, ferecând poarta roș-albaștrilor. Parcursul până la finală al Stelei a inclus duble manșe cu Vejle BK (Danemarca), Honved Budapesta (Ungaria), Kuusysi Lahti (Finlanda) și Anderlecht Bruxelles (Belgia).

Să îi reamintim pe cei care au contribuit și au fost direct implicați în cucerirea trofeului: Helmuth Duckadam, Dumitru Stângaciu – portari, Ștefan Iovan, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu, Adrian Bumbescu, Anton Weissenbacher – fundași, Gavrilă Pele Balint, Mihail Majearu, Ladislau Boloni, Tudorel Stoica, Lucian Bălan, Constantin Pistol, Ștefan Petcu – mijlocași, Marius Lăcătuș, Victor Pițurca, Marin Radu II – atacanți, pregătiți de echipa tehnică condusă de antrenorul principal Emerich Ienei și antrenorul secund Anghel Iordănescu.

După ceremonia organizată de Clubul Sportiv al Armatei Steaua luni la Casa Centrală a Armatei, legendele au sărbătorit, ca în ultimii 5 ani, la complexul Cheile Grădiștei unde pe parcursul a două zile au avut ocazia de a reface atmosfera unică ce i-a ajutat să creeze grupul ce a depășit toate barierele ce i-au stat în cale. Absenți au fost Victor Pițurcă și Ștefan Iovan, antrenori ai echipei arabe Al Ittihad angrenată în campionat, și Dumitru Stângaciu, care face parte din echipa tehnică a formației chineze Jiangsu Sainty, acolo unde Dan Petrescu este antrenor principal. Plecat dintre noi, Lucian Bălan a lăsat un gol imens în inimile colegilor săi, dar la eveniment a luat parte fiul său.

Pentru a păstra tradiția, în sala polivalentă a complexului s-a disputat partida ce a opus Steaua ‘86 echipei naționale a cântăreților, partidă transmisă în direct de televiziunea Sport.ro, partenerul media al evenimentului de 4 ani înregistrând cote de audiență excelente în ziua transmiterii partidei. Și asta în mare parte datorită prestației legendelor, câștigătoare cu 3-1, scorul final fiind stabilit de Majearu cu o execuție magistrală ce dovedește că talentul nu ține cont de vârsta din buletin.

S-a păstrat aceeași atmosferă destinsă și la petrecerea de la finalul evenimentului, mare parte dintre cei prezenți urmând a se reîntâlni în Capitală, la Sala Polivalentă, la evenimentul "Uniţi pentru Mihai Neşu", organizat de Asociaţia George Ogăraru pentru Cultură şi Sport şi CSA Steaua, programat pe 9 mai. În cadrul acestui eveniment caritabil se vor duela în teren echipele 1986 şi 2006 ale clubului Steaua, banii strânşi urmând a fi direcţionaţi pentru tratamentul pe care Mihai Neşu trebuie să îl urmeze.

Alte știri din Fotbal